Víte, co mají společné německá města Kolín a Kerpen?

„Bude-li každý ve svém okolí dělat to nejlepší, bude brzy svět vypadat lépe.“

To jsou slova Adolfa Kolpinga, kterými se inspiruje více než půl miliónů lidí, členů Kolpingova díla, v asi 60 zemích světa. Těžištěm jejich činnosti je sociální pomoc lidem v nouzi a důraz na jejich vzdělání, tak jak to dělal již zakladatel tohoto díla. A právě tato osobnost spojuje výše jmenovaná města, o čemž se na vlastní oči mohlo o prodlouženém květnovém víkendu přesvědčit asi 50 členů Kolpingova díla ČR, mezi nimi i 20 Bítešáků. Asi polovina z nich byli mládežníci. Věříme, že je to, co na této cestě prožili, povzbudí v jejich činnosti pro druhé, což mohou ukázat již brzy při organizování tradičního Pohádkového lesa nebo prázdninových táborů a dalších akcí.

V Kerpenu, městečku, vzdáleném asi 30 km od Kolína, se A. Kolping narodil, chodil do školy, ve zdejším chrámu byl pokřtěn a slavil tady i primiční mši svatou. Obyvatelé tohoto městečka jsou na svého rodáka náležitě hrdí. My jsme navštívili jeho rodný dům, kde je i velmi příjemné malé muzeum, kterým nás provedl bývalý předseda mezinárodního KD Hubert Tintellot a kostel sv. Martina.  Tam nám svůj čas věnovali místní farář a bývalý předseda místní Kolpingové rodiny.

V Kolíně nad Rýnem byl A. Kolping vysvěcen na kněze, tady působil a založil spolek na pomoc mladým mužům, kteří v době průmyslové revoluce žili ve velké nouzi bez perspektivy na lepší život, a kde je taky pohřben V tomto městě je i sídlo Mezinárodního Kolpingova díla. Navštívili jsme místa spojená s jeho životem a působením – jak je patrno i z názvu celé akce: DO KOLÉBKY KOLPINGOVA DÍLA. Každého účastníka oslovilo něco jiného, ať už to byla mohutná kolínská katedrála (je  na seznamu UNESCO), mosty přes řeku Rýn, vyhlídky z věže katedrály nebo trianglu, kolínské pivo Kölsch, nadšení představitelů KD, kteří se nám věnovali, minoritský kostel s hrobem A. Kolpinga nebo povídání hlavního duchovního správce MKD Ottmara Dillenburga o činnosti členů v různých zemích světa, kteří v duchu odkazu svého zakladatele pomáhají lidem tak, aby si sami pomohli, často formou mikropůjček, vzděláváním, jak hospodařit, a pod. A samozřejmě pěkné společenství, které jsme vytvořili a během našeho zájezdu zažívali. A protože nám přálo i počasí, prožili jsme nádherné 3 dny, na které budeme vzpomínat. Tímto chceme poděkovat Michalu Kubíkovi a Kolpingovu dílu ČR za organizaci této skvělé akce.


Ševčíkovi, KR Velká Bíteš