Návštěva z německého Schrobenhausenu

O čtvrtém zářijovém víkendu se ve Velké Bíteši odehrálo setkání Kolpingových rodin, které se stalo poutavou směsicí kulturních zážitků, vzájemného poznávání a hlubokých přátelství. Tato událost byla nejen o oslavě přátelství lidí z Bíteše a Schrobenhausenu, ale také o spojení různých kultur a národů.

Pátek: Kulturní začátek

Víkendový zážitek odstartoval v pátek večer v kulturním domě Ruda, kde se členové Kolpingových rodin poprvé setkali. Byl to čas na uvolnění a povídání si, všichni vytvořili přátelskou atmosféru pro nadcházející víkend.

Sobota: Den plný objevů

Sobota byla věnována objevování krás Třebíče, která je známá díky svým památkám UNESCO. Dopoledne patřilo židovské čtvrti s její synagogou a dalšími historickými skvosty a odpoledně následovalo poutavé setkánís impozantní bazilikou.

Večer byla na programu vernisáž výstavy fotograní od Michaela Behrendta v bítešském Klubu kultury. Výstava, kterou zahájil místostarosta František Matušina, nabídla nejen pohledy na krásy přírody, ale také na lidskou kreativitu. Ozdobou události byl hudební doprovod Tišnovského kvarteta.

Neděle: S nadhledem do budoucnosti

V neděli jsme si užili výlet na Fajtův kopec, kde jsme obdivovali panoramatický výhled z rozhledny a vyslechli si zajímavosti o historii Velkého Meziříčí a dálničního mostu od pana Koukoly. Vše zakončil společný oběd v restauraci Ski klub, který sloužil jako moment rozloučení, ale také jako čas pro sdílení posledních dojmů a kontaktů.

Víkend plný krásných okamžiků, hlubokých přátelství a kulturního bohatství ukázal, že propojení a sdílení mezi různými kulturami a národy má velkou hodnotu. A příští rok? To nás čeká setkání ve Schrobenhausenu na oslavách 75 let tamního Kolpingova domu a dokonce i návštěva slavného Oktoberfestu v Mnichově, který bude součástí našeho programu. Vše se uskuteční přesně za rok, na sklonku září.

Díky všem, kdo nám pomohli tento víkend zorganizovat. Zvláštní poděkování patří bítešskému Klubu kultury a Tišnovskému kvartetu za krásnou vernisáž výstavy.

Ladislav Koubek