Pavouků se v našich zeměpisných šířkách určitě bát nemusíme. Kdo by se však měl bát, jsou sami pavouci, protože někteří z nich se stávají potravou pro své pavoučí příbuzné z jiných čeledí. Fascinující svět pavouků přiblížil posluchačům během své přednášky v rámci Bítešské akademie 24. listopadu Ondřej Michálek z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, který výzkumem pavouků a zejména jejich jedu strávil dokonce dva roky na špičkovém pracovišti v Austrálii. Návštěvníci přednášky se například dozvěděli, že všichni pavouci jsou jedovatí, a právě jedem likvidují své oběti. Někteří – třeba skákavka – k tomu navíc používají účinné strategie, které dokazují, že jsou velmi inteligentní. Některé složky pavoučího jedu se v současnosti stávají významnými pro farmaceutický průmysl, lze je využít při léčbě civilizačních nemocí. Pavouci jako přirození predátoři mohou pomoci i při hubení škůdců.