Kolpingova rodina šíří dobrou myšlenku pomoci druhým

Myšlenky Adolpha Kolpinga, velkého sociálního reformátora, se kolem sebe snažíme šířit i ve Velké Bíteši. S blížící se návštěvou přátel z partnerské Kolpingovy rodiny ze Shrobenhausenu je na místě si připomenout, jaké je dnes poslání Kolpingova díla.

Katolický kněz Adolph Kolping založil v 19. století sdružení katolických tovaryšů, které se brzy rozšířilo nejenom v Německu, ale také v jiných zemích. Byla to doba rozpadu tradičních cechů, mnoho chudých tovaryšů nemělo naději se ve společnosti nějak uplatnit. Bylo to zároveň i období, kdy Karel Marx definoval zásady třídního boje. Nabízí se srovnání obou současníků – mladého katolického kněze a o málo staršího levicového radikála. Problém, před kterým oba stáli, navrhovali řešit každý jinak. Marx revolucí, Kolping akcentem na solidaritu a křesťanské hodnoty. Jak obě díla dopadla, víme z historie. Marxovo učení nalezlo široký ohlas a stalo se základem komunistického hnutí. Kolpingovo dílo se ve srovnání s komunistickým hnutím šířilo méně nápadně a pomaleji. I dnes jsou ve společnosti více známá Marxova hesla, než Kolpingovy výzvy. Kde kdo zná: „Proletáři všech zemí, spojte se“ ale málo kdo zná Kolpingovo: „Problémy doby vám ukáží, co máte dělat“.

Marxismu je třeba přiznat větší revoluční razanci i větší mezinárodní úspěch. Je však třeba se tázat, zda tento úspěch nebyl spojen také s větším utrpením mnoha lidí v mnoha zemích. Naproti tomu Kolpingovo dílo přineslo jen věci dobré, neboť neaspirovalo na to změnit svět, ale pomoci tomu, kdo pomoc potřebuje, kdo se ocitl v nouzi, kdo si už nedokáže pomoci sám. Tyto jednoduché praktické zásady nalezly také svůj ohlas a Kolpingovo dílo se rozšířilo do mnoha zemí. Dnes má více než půl milionu členů na celém světě, z toho několik desítek ve Velké Bíteši.

Bítešská Kolpingova rodina je občanské sdružení a navazuje na dědictví Kolpingova díla. Každá doba přináší jiné problémy, na které je třeba vhodně reagovat. Potřebou současnosti je zejména starost o děti a mládež, naši budoucnost. Evropa vymírá a mladí lidé se mnohdy ocitají na okraji zájmu. Právě jim se ve Velké Bíteši snažíme věnovat.

Nelze se spokojit s tím, jak jsou rozdány politické karty ve společnosti, když je v našich silách rozdat karty jinak a začít hrát jinou hru. Obracíme se k lidem kolem nás a snažíme se jim porozumět a chápat jejich potřeby. A na základě tohoto pochopení jednat, a to jak ve městě, tak ve svém kraji a ve světě.

/ Tomáš Lajkep

Čestný předseda Kolpingovy rodiny Velká Bíteš

Pohádkový les přiláká rodiny s dětmi

Malé děti i dospělí se mohou těšit na neděli 26. května. V tento den se mezi 14.  a 15. hodinou u radnice ve Velké Bíteši sejdou stovky příznivců pohádek. Bítešská Kolpingova rodina a KDU-ČSL pro ně i letos připravily napínavé putování kouzelným lesem, ze kterého nikdo neodejde s prázdnou. Trasa povede okolo mateřské a základní školy do lesa směrem na Letnou, aby se posléze vrátila zpět do města na farní zahradu.

Skákací hrad a řada soutěží

Všechny děti, které trasu úspěšně zvládnou, dostanou v cíli na farní zahradě malou odměnu. A navíc na ně bude čekat oblíbený skákací hrad a další soutěže. Pohádkový les každoročně pomáhá organizovat několik desítek pomocníků z bítešské farnosti.

Ladislav Koubek

Dětské cyklistické závody se blíží

Pro všechny školáky připravila místní Kolpingova rodina cyklistické závody. Po loňské přestávce se uskuteční v obvyklém termínu 8. května od 14.30. Akce je určena především pro děti školou povinné, ale určitě si na své přijdou i jejich menší sourozenci. Soutěžit se bude na tradičním místě v okolí Základní školy, kde budou děti absolvovat jeden nebo více okruhů podle věku.

Koplingova rodina mi umožnila studentskou praxi

V rámci svého studia na Masarykově univerzitě mi bylo umožněno zapsat si předmět PSY225 Studentská dobrovolnická praxe. Náplní toho předmětu byla práce na dobrovolnické bázi pro libovolnou organizaci, zabývající se práci ve společnosti. Vzhledem k mému působení na táborech a pomoci při Živém Betlémě a jeho nazvučení, jsem se rozhodnul prezentovat tyto části a zhodnotit, v čem moje práce spočívá a co mi přináší.

Velmi děkuji Laďovi Koubkovi, který mi tento přemět nabídnul a já jsem tak mohl zužitkovat své zkušenosti a prezentovat je ostatním studentům.

Zde je náhled mé prezentované práce:

Pro stažení pdf verze klikněte na probíhající prezentaci

Jiří Kratochvíla

2012. Kolpingova rodina - Velká Bíteš